9. desember 2016
“Selv om hver flyktnings historie er forskjellig, og deres smerte personlig, har de alle et felles, ualminnelig mot: motet til ikke bare å overleve, men til å holde ut og bygge opp igjen ødelagte liv.”
– António Guterres, generalsekretær i FN.
Vi mener at hver eneste person på jorda har like stor rett til livet, kjærlighet og – selvfølgelig! – iskrem. Dessverre påvirker problemer som krig og klimaendringer flere og flere samfunn verden over, og vi ser rekordhøye nivåer av tvangsflytting. Det ser ut for at enkeltpersoners rettigheter mer enn noensinne er svært langt fra likestilte verden over.
Hos Ben & Jerry’s støtter vi den globale innsatsen i å omplassere de som har blitt tvunget til å forlate hjemmene sine på grunn av vold og forfølgelse.
Den globale flyktningkrisen: Fakta og tall
Da president Obama beskrev flyktningkrisen som “en av de mest presserende prøvene i vår tid”, overdrev han ikke. Ifølge nylige tall fra FNs høykommissær for flyktninger er rundt 65,3 millioner mennesker verden over for tiden på flukt fra konflikter og forfølgelse. Det er nesten én for hver 100. person i verden!
Disse tallene er svimlende alene, men når vi tar i betraktning at bak hvert tall finnes det en historie – en ekte person med håp, drømmer og ambisjoner akkurat som våre egne – blir målestokken på menneskelig lidelse veldig klar.
Situasjonen i Syria
Godt over halvparten av alle flyktninger kommer faktisk fra kun tre land: Somalia, Afghanistan og Syria, og hele 4,9 millioner kommer kun fra sistnevnte. Den gripende situasjonen deres ble sammenfattet i den hjerteskjærende historien til Eida Karmi, som inntok overskriftene i oktober. Den 115 år gamle flyktningen fra Syria ble båret på ryggen til en venn av familien i hundrevis av mil til Tyrkia, før de tok fatt på den farlige sjøreisen til Hellas. Det eneste ønsket hun uttrykte, var å bli gjenforent med familien sin i Tyskland som hun ikke hadde sett på fem år. Som tusener andre bor hun nå under tøffe forhold i Moria flyktningleir på Lesbos, og drømmer fortsatt om å bli gjenforent med familien sin.
En lunken velkomst
Det tristeste? Eida er en av de heldige – som vi vet så alt for godt, kommer ikke alle ut av reisen med livet i behold. For de som gjør det, er velkomsten ofte langt fra varm. De som ankommer via fastlandet møter veier blokkert av gjerder og stengte grenser, og mange mennesker, som Eida, plasseres i farlig overbefolkede leire, der leveforholdene er virkelig fryktelige. Tilstrømmingen av mennesker fortsetter med å tære på ressurser og dårlige relasjoner, som igjen bidrar til en bekymringsverdig økning av hat og frykt i Europa og resten av verden. Dette forsterkes av ignorant skremselspropaganda fra offentlige personer og media, som – la oss bare erkjenne det – virkelig burde vite bedre.
Les mer og bli med i kampen for menneskerettigheter her!
Skap iskrem, ikke krig!
Hos Ben & Jerry’s handler det ikke bare om iskrem. Vi tror på et rettferdig og inkluderende samfunn, med medfølelse og toleranse for alle. Hat og frykt vil skille oss (og det gjør det allerede), og i en globaliserende verden kan vi ikke bygge opp murer for å beskytte oss selv og samtidig svikte de som trenger det mest. Det er opp til oss alle å stå opp for rettferdighet og likeverdighet, og å være imøtekommende overfor vårt globale samfunn, ved å vise solidaritet med menneskene som har opplevd å få livet revet i stykker av kriser og konflikter.
Veien til omplassering
Det overveldende flertallet av flyktninger flykter til nærliggende land. Dette betyr at land som Tyrkia, Pakistan og Libanon tar den største vekten, men disse nasjonene kan ikke løse problemet alene.
Det er på tide at resten av oss tar ansvar! I blant annet Europa og USA har industriland et ansvar for ikke bare å jobbe mot å få slutt på volden som har ført til denne krisen, men også å øke antallet flyktninger vi tar imot.
Les mer og bli med i kampen for menneskerettigheter her!
Så hva gjør vi?
Heldigvis er det håp! En rekke organisasjoner, regjeringsmakter og enkeltpersoner har allerede brettet opp ermene og tatt opp kampen.
– Angela Merkel har stått fast ved Tysklands åpne dør-policy.
– Canada fortsetter med å gå foran som et godt eksempel med sin progressive omplasserings-policy.
– USA kunngjorde nylig at de ønsker å øke antallet flyktninger de tar imot til 110 000 neste år.
– FN-toppmøtet i september sikret store økninger i global humanitær finansiering.
– IRC (International Rescue Committee) jobber jevnt og trutt med å finne praktiske løsninger, inkludert å forbedre asylbehandlingen i Hellas, og sørge for raskere omplassering og familiegjenforening i andre EU-land.
Bygg relasjoner, ikke gjerder!
Et av de viktigste problemene vi står overfor i dag er helt klart å finne en humanitær løsning på dette problemet. Det å lukke døren i ansiktet på mennesker på flukt fra vold og forfølgelse er ikke bare moralsk galt, men det gir ekstremistpropagandister overtaket, og fyrer opp under nettopp slik fundamentalistisk atferd som makthaverne er så redde for.
Verden må stå sammen som ett i håndteringen av disse problemene hvis vi skal finne en gjennomførbar, langsiktig løsning. Empati og barmhjertighet kan triumfere over hat og frykt, men vi må alle ta ansvar for å få det til å skje. Vi må stå opp for, og vise verdens ledere at vi står sammen med millionene av flyktninger verden over. Skriv under oppropet og bli hørt i dag!
Les mer og bli med i kampen for menneskerettigheter her!